Delta Sportcentrum Kyokushin karate op een seminar met Hanshi Steve Arneil (9e dan)

Op 16 mei jl. is er voor alle kyu graden van de NKA (Nederlandse Karate Associatie) een seminar gehouden door Hanshi Steve Arneil (9e dan Kyokushin karate) en voorzitter van de IFK (Internationale Karate Federatie). Met ruim 30 karateka's vertrokken we om 10.30 u van af het Delta sportcentrum te Spijkenisse, locatie van het seminar was het sportcomplex "de Borgh" te Zevenbergen. De opbrengst van dit seminar en sponsor gelden komen ten goede aan "Accent Avondscholen" ter bevordering van sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Rond 13.00 uur stonden ruim 200 karateka's te wachten op wat komen ging en er kwam genoeg, het is een lust om deze man te horen praten over het karate.

Wie is Hanshi Steve Arneil.:
Hanshi Arneil is in 1934 geboren in Zuid Afrika, met 10 jaar begon hij met judo en boksen. Vanaf zijn vroege jeugd was hij geïnteresseerd in de Oosterse wereld, in deze tijd trainde hij bij een Chinees die in zijn achtertuin, de Shaolin stijl beoefende. Op 25 jarige leeftijd verhuisde hij naar Durban in Zuid Afrika, waar hij in een judo dojo ook karate beoefende, zijn interesse voor de oosterse vechtsport dreef hem richting China Zonder geld werkend op een schip belande hij in een klooster waar hij Shaolin Kempo leerde, in deze periode was het voor een westerling niet makkelijk in China (opkomst van Mao). Hij hoorde van een karate meester in Japan Mas Oyama en in 1961 ging hij naar Japan, uiteindelijk kwam hij bij de dojo van Mas Oyama, hier heeft hij weken gewacht aan de kant om te mogen mee trainen. Toen dit eindelijk mocht, moest hij van het begin af beginnen, elke ochtend van af 6 uur tot in de middag, was het hard trainen, hierna de karate pakken van een ieder wassen, toiletten schoon maken etc.. Ook Hanshi Arneil, slaagde niet voor zijn eerste dan examen, om dat hij er nog niet aan toe was, volgens Oyama. Op een gegeven moment kreeg Hanshi te horen dat hij de 100 mans kumite moest doen, na hard trainen, kwam het grote moment, hij behaalde alle 100 partijen in 2 uur en 45 minuten, je kunt tijd besparen door ze eerder knock-out te slaan. In 1965 verliet Hanshi Arneil Japan als 3e dan Kyokushin en vestigde zich in Engeland Sinds 2001 is Hanshi Steve Arneil 9e dan, tussen het vestigen in Engeland en nu was en is hij de belichaming van het Kyokushin karate en de IFK, waar gelijkheid hoog in het vaandel staan.

Ondanks zijn hoge leeftijd van rond de 76 bruist deze man van de energie en straalt het enthousiasme van hem af tijdens zijn lessen. Ook deze dag was het een fantastisch gevoel om er tussen te staan en te luisteren naar de uitleg van alles wat met het karate te maken heeft, als Hanshi het uitlegt klinkt alles zo logisch zo makkelijk, maar als je het dan moet uitvoeren, valt het vaak tegen en is het vaak moeilijk en zwaar. Grondlegger van het Kyokushin karate Mas Oyama heeft ook aangegeven dat je pas iets goed kan als je het 10.000 keer beoefend hebt, we hebben dus nog wat oefeningen te gaan. Terug kijkend op een zeer geslaagde dag kunnen we zeggen dat we weer veel geleerd hebben over het karate en waarom bepaalde bewegingen op die manier moeten en niet anders.

Ps. Sempei Marijke en Sempei Michel en Sensei Cor hebben de zondag ook heel veel zweet verloren, dus jullie waren op zaterdag niet de enige.

Sensei Cor
Foto ImpressieSponserd by..........