Kyokushin karate

Sensei Peter Meerburg

Het kyokushin karate bij het Delta Sportcentrum stond eigenlijk synoniem voor sensei Peter Meerburg, jaren lang was hij de motor achter het karate.

Waarschijnlijk is sensei Peter rond 1965 besmet geraakt met het virus dat kyokushin karate heten, in die periode waren er maar enkele scholen in Nederland, 1 er van was in Rotterdam de school van toenmalig sensei Loek Hollander.

Hier is het dat sensei Peter de harde leerschool volgde tot het hebben van de 1e en later de 2e dan kyokushin-kai karate en deze harde leerschool hebben we als latere leerlingen van sensei Peter dan ook mogen ondervinden.

Via de dochter van sensei Peter heb ik een aantal foto’s gekregen die niet allemaal van goede kwaliteit waren, maar deze geven wel weer hoe het toen ging, daar waar er datum er bij stond heb ik deze ook vermeld.

Misschien komen foto’s bij U bekend voor en er is nog geen datum of ondertiteling, kunt u dit opgeven via sensei@karatespijkenisse.nl. Zodat we het totale beeld van deze bijzondere man weer kunnen geven.

Naast het karate was er nog een andere passie nl muziek, in zijn werk zat sensei Peter ook in de muziek als vertegenwoordiger, maar dit is ontstaan uit het spelen in een band, ook hiervan heb ik er 2 foto’s bijgezet.

Berucht waren ook de strandtrainingen of weekenden die Sensei Peter organiseerde, een groot aantal foto’s geven hier een impressie van, we houden nog steeds een strandtraining waarbij altijd het windlicht (kaars) mee gaat. Het karate vuur dat Sensei peter normaal ontstak op strand is nu het windlicht wat zijn aanwezigheid symboliseert.

Als je terug kijkt op je eigen leven zie je altijd dat dit gepaard gaat met up’s en down’s ook bij Sensei Peter was dit het geval, in het bijzonder de muziek en vooral het karate waren dan de drijfveren om door te gaan. Het karakter wat door het karate was gevormd, is in vele gevallen de steun geweest om toch weer alles op te pakken en vooruit te kijken.

Het is dan ook zo onwerkelijk dat tijdens zijn geliefde sport zijn einde kwam...

22 juni 2005 de examens voor de jeugd waren net afgenomen en het onwaarschijnlijke gebeurde, sensei Peter Meerburg kwam de kleed kamer binnen en vertelde dat hij zich niet lekker voelde. Het volgende moment waren we aan het reanimeren, helaas zonder succes. Een periode van rouw en onbegrip is voor een deel op 28 juni 2005 afgesloten met de begrafenis van onze sensei Peter Meerburg.

Een leven wat gekenmerkt wordt door ups en downs. Een leven van een man die bijzonder geliefd was bij een ieder die hem kende. Een leven van een man die niet gedreven was door tijd. Een leven van een man die drie hoofd thema's kende familie, muziek en karate.

Tijdens de begrafenis kwamen er gesprekken los over sensei Peter. Iedereen had respect voor deze kleine man, die door zijn daden groot was. Zoals er over hem gesproken werd, groeide hij eigenlijk alleen maar. Het was een begrafenis die bijgewoond werd door familie, collega's en vrienden, door zijn leerlingen en mede karateka's.

Tijdens de dienst werd door een van de sprekers de volgende zin gebruikt.
"Gestorven in het harnas op aarde maar gekleed voor de master-class bij sosei Oyama".

Bedankt voor alles.

Sensei Peter Meerburg
7 januari 1945 - 22 juni 2005

PeterMeerburgKaars