Kyokushin karate

N.K.A.

De Nederlandse Karate Associatie is opgericht door Jon Bluming, die in 1961 het Mas Oyama's Kyokushin karate vanuit Japan naar Nederland bracht. Officieel is de N.K.A. in januari 1962 gestart en is op 28 juli 1965 koninklijk goedgekeurd. In 1970 ontstond de eerste breuk door een machtsstrijd tussen Bluming en Loek Hollander, Mas Oyama koos toen voor Loek Hollander, die beter was met zaken doen. Jon Bluming had een uitgesproken mening over full contact karate en had ook nog vele andere bezigheden in deze dagen.

Na ongeveer 20 jaar begon de Kyokushin kai over de hele wereld uit elkaar te vallen en een tweede breuk binnen de N.K.A. was onoverkomelijk. Weer waren commerciële en persoonlijke belangen teveel met elkaar verweven zodat de leraren en zwarte -banders van de N.K.A. besloten zonder Loek Hollander in de organisatie door te gaan. Loek Hollander echter was de enige die contact had met Mas Oyama, en alleen via hem kon men dus aangesloten zijn bij Kyokushin kai in Japan. Ongeveer de helft van de N.K.A. leden verlieten de N.K.A. en sloten zich aan bij Loek Hollander die een nieuwe organisatie oprichtte. Het overgebleven deel van de N.K.A. sloot zich aan bij Shigeru Oyama en zijn World Oyama organisatie in New York. Toen het Holland Oyama karate draaide ontstond er tussen de N.K.A. en Shigeru Oyama weer onenigheid over zakelijke belangen en karate op zich.

Deze onenigheid bereikte een hoogtepunt op het zomerkamp in 1994. Toen besloot de N.K.A. unaniem om vanaf 1995 als zelfstandige fullcontact organisatie verder te gaan. Echter, in 1995 ontmoetten shihan Henny Ruberg en sensei Siewert van der Zweep hanshi Steve Arniel, die al heel lang als leraar bekend staat en heel veel voor Kyokushin karate doet en heeft gedaan en die via zijn International Federation of Karate ook internationale contacten heeft. In 1996 besloot de N.K.A. om zich aan te sluiten bij de I.F.K. met hanshi Steve Arniel als grootmeester. Na 25 jaar aansluiting bij Mas Oyama's Kyokushin Karate en 7 jaar World Oyama Karate, is de N.K.A weer terug bij een Kyokushin Karate Organisatie en hoopt hier lang te blijven.

Website NKA