Kyokushin karate

De Aangroet Procedure

Dan gaat iedereen, de hoogst gegradueerde leerling vooraan, direct zitten in seiza (kniezit) op een lage rij in de lengte richting van de zaal. Bij het sein “seiza” (begin van de les) gaat iedereen in kniezit zitten met het zitvlak op de hielen, vuisten in de liezen, dit gebeurt op volgorde van graad met de leerling met de hoogst graad rechts vooraan. De aanwezige sempei verzorgt de openingsceremonie.

Hij kijkt eerst naar achteren of iedereen in de juiste houding zit, waarna hij luid roept “mokuso” (ogendicht) iedereen sluit de ogen en wacht op de uitroep “mokuso jame” (ogen open)

Daarna krijgen we “chinden-ni-rei” dit is de groet aan de tempel, waarbij een ieder belooft zich zowel lichamelijk als geestelijk voor de volle 100 % te geven. Dit wordt gedaan op de kyokushinkai maniet door de vuisten met de knokkels van de wijs en middelvinger op de grond voor je te plaatsen en iets voor over te buigen terwijl men vanuit de ooghoeken naar voren blijft kijken. Zorg er voor het gehele zitvlak aangesloten te houden op de hielen, hierna komt men weer terug in de oorspronkelijke houding.

Daarna draait de sensei zich om en zit nu recht tegenover de leerlingen, waarop de sempei met de hoogste graad roept “sensei-ni-rei” waarop een ieder weer groet met de knokkels op de grond en een duidelijke oesh laat horen. Als laatste roept de sempei “otagai-ni-rei” (groet elkaar) waarop een ieder wederom een duidelijk osu laat horen. Hierna krijgt de groep van de sensei te horen hoe we gaan beginnen.